SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

25-01-2023

Zes nieuwe TrueVIS modellen Roland

Roland AP-640

Afgelopen jaar introduceerde Roland DG nieuwe versies van haar TrueVIS printers, de TrueVIS VG3 en SG3, in elk twee uitvoeringen. Op 19 januari werden dealers en journalisten uitgenodigd voor de introductie van liefst zes nieuwe printermodellen op het Barcelona-Catalunya circuit nabij Barcelona.

Daar kregen we tekst en uitleg over deze printers uitgerust met uv inkt. Verrassend: ook een model uitgerust met resin inkt. Bij de introductiebijeenkomst waren Kohei Tanabe, sinds 2020 President en CEO Roland DG Corporation en Kevin Shigenoya, hoofd marketing en business development Roland DG Corporation, aanwezig. Het bedrijf is vanaf 2021 bezig aan een herstructureringsronde die zowel in Japan als in Europa plaatsvindt en dit jaar wordt afgerond. De inzet is innovatie en voortgaande groei waarbij de signindustrie een speerpunt blijft.

Meer inkttypen
Het in 2022 geïntroduceerde nieuwe printerplatform voor de TrueVIS printers heeft onder meer als doel om het eenvoudiger te maken om printers uit te rusten met verschillende inkttypen. Een nieuwe generatie moederborden maakt het mogelijk om printkoppen toe te passen van verschillende leveranciers. Dat maakt het volgens Roland mogelijk om voor elk inkttype de optimale combinatie te kiezen van inkt en printkop, afgestemd op de meest voorkomende applicaties die per inkttype verschillen. Het leidt tot een hogere productiviteit.

UV led
Naast de met eco solvent uitgeruste TrueVIS VG3 en SG3, met elk twee modellen, introduceert Roland DG vanaf 26 januari liefst zes nieuwe modellen. Vijf ervan zijn uitgerust met led UV inkt en zijn uitgevoerd als print & cut toestellen. De inkt is dezelfde die Roland al toepast bij de huidige VersaUV LEC2. Naast CMYK, vernis en wit, zijn oranje en rood beschikbaar. Ook is er voorzien in een primer die via de printkop kan worden aangebracht. Er zijn daarmee tot zeven verschillende inktconfiguraties samen te stellen. Roland heeft voor de nieuwe TrueVIS series voor het eerst eigen ledlampen ontwikkeld die in eigen huis worden geproduceerd. Roland claimt dat het daarmee de effectiviteit van het uitharden van de inkt verbetert en dat daarmee het energieverbruik wordt verlaagd.
De nieuwe TrueVIS LG-640, LG-540 en LG-300 zijn uitgerust met twee versprongen (staggered) opgestelde printkoppen waardoor de printsnelheid ook bij witte inkt hoog kan blijven. Door vier nozzlerijen tegelijk voor witte inkt in te zetten wordt in één keer een dekkende inktlaag aangebracht. De inkt wordt geleverd in 750 ml inktzakken die in de cassette worden geplaatst. De inktzakken zorgen ervoor dat er minder materiaal na gebruik van de inktzakken wordt afgedankt en dat het transportgewicht lager is.
Met de TrueVIS MG 640/300 brengt Roland twee nieuwe instapprinters op de markt met UV led inkt. De MG serie is uitgerust met een enkele printkop en hier is de rolopvang als extra verkrijgbaar waar die bij de LG-serie standaard is. Net als bij de voorgaande generatie kunnen de TrueVIS MG printers worden uitgerust met een tafel voor het bedrukken van (semi) harde materialen. Een spanningsrol maakt printen op heel dunne films mogelijk.

Resin inkt
Met de TrueVIS AP-640 betreedt Roland DG een voor haar nieuw terrein. Met een steeds groter aantal applicaties in het interieur, waarbij naast kunststof ook papier wordt bedrukt, ziet Roland kansen voor een eigen met resin inkt uitgeruste printer. Al bij de introductie beschikt de inkt over het GREENCARD Gold Certificaat en kan het zonder restricties worden toepast in bijvoorbeeld ziekenhuizen en kinderdagverblijven. De door Roland toegepaste harsinkt wijkt af van de harsinkten die we kennen van HP, Epson en Ricoh. Opvallend hier is de inzet van de inkt Optimizer. Van de twee printkoppen waarmee de printer is uitgerust is er één volledig toegewezen aan deze Optimizer. De Optimizer wordt altijd gebruikt, onafhankelijk van het substraat. De printer beschikt over een vierkleuren inktset die via de tweede kop wordt aangebracht. De Optimizer zorgt voor hechting en heeft een rol bij het uitharden van de inkt. Het gebruik van de Optimizer beslaat zo’n 20 procent van het totale inktverbruik. De Optimizer maakt het mogelijk om het aandeel kleurpigment bij de kleurinkten op te voeren waardoor er substantieel minder kleurinkt nodig is. Hierdoor zijn de inktkosten bijzonder concurrerend, claimt Roland.
Voor het afdrukken wordt het printpad verwarmd tot 25 of 30 graden. De printer is verder voorzien van een heater die middels warme lucht van 85 tot 90 graden het substraat droogt zodat het direct kan worden opgerold en klaar is voor verder gebruik. Roland claimt dat het erin geslaagd is het energieverbruik van de heater te beperkten door toepassing van een luchtgordijn en recirculatie van de warme lucht binnen de heater. De afdrukken laten zien dat de printer een gedetailleerd beeld weergeeft terwijl de vierkleuren inktset over een behoorlijke kleurkracht beschikt.

Tenslotte
Met deze monsteraankondiging laat Roland haar commitment voor de komende jaren aan de signbranche zien. De focus ligt hier duidelijk op de behoeftes van klein- tot middelgrootte signbedrijven. De signbedrijven hebben de afgelopen jaren steeds meer applicaties erbij gekregen. Roland biedt nu voor elk type applicatie een bijpassende printer, dat is het idee. De overeenkomsten tussen de verschillende printermodellen maken het voor operators eenvoudiger om met verschillende printers om te gaan.

Een uitgebreider verslag over de introductie van de nieuwe Roland TrueVIS modellen leest u in SignPro Benelux magazine nr. 1 van dit jaar die over enkele weken verschijnt.