SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

25-03-2022

Sign & Print Expo: goede doorsnede signmarkt

Gedurende drie dagen was tijdens de Sign & Print expo 2022 in Gorinchem een goede doorsnede te zien van wat er in de signmarkt zoal aan producten wordt aangeboden.

Met minder standhouders dan voorheen was de beurs een slagje kleiner. Het zijn vooral de leveranciers van printsystemen voor de grafische bedrijven die het lieten afweten. De marktomstandigheden in dit marktsegment zijn na 2 jaar corona niet ideaal, dat heeft hier zeker zijn weerslag gehad.

1,6 meter
De signmarkt met alle randgebieden die daar bij horen heeft de afgelopen twee jaar wel te maken gehad met lastige marktomstandigheden, maar door de breedte van het portfolio waren er ook onderdelen waarop groei geboekt werd zoals interieurdecoratie. Zowel bij standhouders als bij de beursbezoekers overheerste het optimisme, ook al weten ze dat de marktomstandigheden niet ideaal zijn. Er was een flink aanbod aan signuitrusting waar te nemen waarbij het accent toch vooral lag op de roll2rollprinters in het 1,6 meter segment.

Vergroenen
Naast de systemen hadden de meeste exposanten plaats ingeruimd om een deel van het media aanbod uit te stallen waarbij het accent steeds vaker ligt op het vergroenen van het aanbod. Een deel van de bezoekers bleek ook juist daarvoor naar Gorinchem te zijn gekomen; hun klanten stellen er steeds vaker vragen over.

Maken of laten maken?
Hoewel de hardware als vanouds dominant was en de meeste vierkante meteres opslokte was het toch vooral een beurs om te ontmoeten en bij te praten. Maken of inkopen? Het is ook in de signmarkt een afweging die vaker gemaakt wordt. Juist door de diversiteit die de klanten vragen ligt het voor de hand om een deel van de productie in te kopen. Dat de bezoekers bij de ingang Print.com aantroffen en achterin de hal op de etage Printing Wonderland konden bezoeken is illustratief voor de stand van zaken in de markt.

Tevreden standhouders
De meeste standhouders bleken bij het opmaken van de balans meer dan tevreden te zijn. Een aantal exposanten met de kanttekening dat ze bij aanvang van de opbouw tot hun verbazing hun stand aantroffen op een andere plaats dan afgesproken, soms zelfs zonder overleg.
Voor Probo dat dit jaar met Printing Wonderland de aandacht op zich wist gevestigd was het een feestje. René de Heij toonde zich dan ook meer dan blij na drie dagen beurs. De bezoekers hadden goed gereageerd op deze manier van presenteren waarbij de toepassingen voorop stonden. Genoeg reden voor een feestje daar op de bovenverdieping.

5800 bezoekers
Volgens Rowdy van Nieuwenhuizen van organisator Easyfairs had de organisatie ingezet op 5000 bezoekers. Dit werd met de opgave van 5800 bezoekers ruimschoots overtroffen. “Normaal gesproken kunnen wij op basis van voorgaande edities en de inschrijvingen een inschatting maken omtrent het aantal bezoekers”, aldus Van den Nieuwenhuizen. “Nu waren er in aanloop naar het event zo ontzettend veel wisselende factoren wat de inschatting ontzettend ingewikkeld maakte. We zijn enorm blij met de resultaten op het gebied van zowel kwaliteit als kwantiteit.”

Sign & Print 2023
De komende maanden staan voor Easyfairs in het teken van evalueren en opbouwen naar een nieuwe Sign & Print Expo editie in 2023, van 14 t/m 16 maart, opnieuw in Evenementenhal Gorinchem. Of elke exposant daarop zit te wachten is twijfelachtig, leert een kort rondje onder een aantal van hen op de beursvloer deze week. Maar zowel de exposanten als bezoekers toonden zich tevreden over deze beurs.