SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

05-01-2021

Kruistocht Q-lite

Omdat volgens Q-lite veel apothekers weer lokaal apothekerskruizen kopen -vanwege de mindere ervaringen met geïmporteerde kruizen uit bijvoorbeeld China- zag de producent in 2020 de verkoop van dergelijke producten met 300% stijgen.

Al 30 jaar ontwikkelt en produceert Q-lite LED-kruizen en zelfs de elektronische onderdelen (o.a. LED-printen en aansturingen) worden in België gemaakt. “Het is niet het product met de meeste omzet en winst, maar wel een symbolisch product in het straatbeeld waarop we trots zijn”, zegt commercieel directeur Jacco Zwart.

Het bedrijf uit Baarle zag jarenlang met lede ogen de verkoop van apothekerskruizen dalen omdat signbedrijven zelf kruizen gingen importeren, uit China. “Onze productiekosten waren vaak al hoger dan hun verkoopprijs aan de eindklant”, stelt Jacco Zwart. Partners werden hiermee concurrenten en zo zakte bij Q-lite de verkoop via signbedrijven in van 150 stuks in 2010 naar 22 in 2016. En zo dreigde er een einde te komen aan de productie van een goed product, qua uitstraling en kwaliteit.

Dus besloot Q-lite in 2017 de LED-kruizen direct aan de eindklant aan te bieden omdat het zag dat er toch markt voor was. En met succes, want veel apothekers kregen volgens de producent problemen met de ‘Chinese kruisen’ op het gebied van helderheid en reparaties; ze werden snel dof en konden bij defect ook niet gerepareerd worden. Hier kon Q-lite op inspelen, “de bewijzen hangen in de straat”, zegt het bedrijf. Zelfs na 10 jaar zijn de LED’s nog fel genoeg en defecten kunnen gerepareerd worden.

Door mond-tot-mond reclame steeg de vraag van apothekers uit België, Frankrijk en Nederland. In 2019 verkocht Q-lite er al weer 70 en vorig jaar zelfs 210, waardoor Q-lite zich (weer) marktleider noemt op dat gebied. Vanaf nu zullen geselecteerde signbedrijven met hetzelfde service- en kwaliteitsniveau als Q-lite weer exclusieve verdelers worden van haar geproduceerde LED-kruizen.