SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

12-04-2021

Krapte grondstoffen

Foto: vvvf.nl

De krapte in grondstoffen was begin dit jaar ongekend groot en de inschatting was dat de piek was bereikt. Dat blijkt niet het geval te zijn meldt de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF); de schaarste is de afgelopen weken nog groter geworden.

Zoektocht
Oudgedienden in de verf-, drukinkt-, lijm- en kitindustrie spreken van een ongeëvenaarde krapte die zich decennialang niet heeft voorgedaan. Ondernemers zijn hele dagen bezig met de zoektocht naar beschikbare grondstoffen om de continuïteit van hun productie zeker te stellen.

Corona
De verf-, drukinkt-, lijm- en kitindustrie ziet zich al maandenlang geconfronteerd met de mondiale, economische gevolgen van het coronavirus. Grondstoffen zijn niet of mondjesmaat beschikbaar. Producenten in de verf-, drukinkt-, en lijm en kitindustrie zijn al blij áls ze de benodigde grondstoffen überhaupt geleverd krijgen. En als er al bestellingen voor grondstoffen kunnen worden geplaatst, dan komt het voor dat grondstoffenleveranciers die annuleren waarna bedrijven een nieuwe bestelling kunnen plaatsen tegen dagprijs. Of de prijs wordt pas bekend gemaakt op het moment van aflevering, zonder voorafgaande afstemming.

De grondstoffenschaarste en krapte aan transportmiddelen kan leiden tot force majeure voor leveranciers van verf, drukinkt, lijmen en kitten waarschuwt de VVVF.