SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

16-06-2022

Genderneutrale signs

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) maakt 14 toiletgroepen in de school genderneutraal. Vrijwel elke verdieping in het schoolgebouw krijgt één genderneutrale toiletgroep, aanvullend op de al bestaande heren- en damestoiletten.

“Op onze school moet iedereen zichzelf kunnen zijn, daar staan we voor”, zegt Rianne van der Meij, bestuurslid van het GLR. “We kijken altijd hoe we de school nog inclusiever kunnen maken, zodat iedereen zich hier thuisvoelt. Het genderneutraal maken van de toiletten past in onze visie en het was ook een wens vanuit de GSA (Gender and Sexuality Alliance) van de school en onze studentenraad.”

Ontwerp toiletsymbool
Om duidelijk te maken dat het om een genderneutraal toilet gaat, hangt er een symbool naast de deur van de toiletgroep. Het symbool is ontworpen door de 18-jarige Angelo Daal, eerstejaars student Mediavormgeven van de school. “Wij kregen als klas de opdracht om na te denken over een genderneutraal symbool voor de toiletten. Bij de andere toiletten in ons gebouw hangt er een strak vormgegeven aluminium poppetje van een man of vrouw. In diezelfde stijl moest er nu een genderneutraal karakter komen. In maart hebben we onze ontwerpen gepresenteerd aan het bestuur en nu is bekend geworden dat ze mijn ontwerp hebben gekozen. Daar ben ik super trots op.” Angelo maakte een karakter in de vorm van de letter X. Hij licht zijn ontwerp toe: “We hebben het over genderneutraal en het Engelse woord hiervoor is X-gender. X is ook de letter die in je paspoort komt te staan als je niet als man of vrouw wil worden geïdentificeerd.”

Aluminium
De productie en plaatsing van de genderneutrale signs werd verzorgd door het Rotterdamse Readme dat al verantwoordelijk was voor alle signing bij het Grafisch Lyceum. “Het materiaal is massief, onbehandeld aluminium, 3 mm dik, en gezet in een hoek van 90 graden”, legt Jeroen Banga uit, die samen met zijn zus Carina het bedrijf runt. Het aluminium is uitgelaserd en vervolgens met lijm gemonteerd op de toiletwanden. Readme noemt zichzelf een ontwerp-planburo dat veel werkt voor zorg-, onderwijs- en overheidsinstellingen.