SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

17-01-2023

Gelderland koploper duurzame bewegwijzering

Door de bestaande bewegwijzering van aluminium of HPL (High Pressure Laminate) te vervangen voor biodegradeerbaar plaatmateriaal heeft de provincie Gelderland t/m 2022 maar liefst 65.000 kg CO² gereduceerd, aldus BioPanel dat zich bezighoudt met duurzame routeconcepten.

Volgens het bedrijf is de provincie Gelderland op het gebied van duurzame bewegwijzering de absolute koploper. Naast dat het zich inzet op duurzaam vervoer, staat ook de milieubewuste bewegwijzering hiervan hoog op de prioriteitenlijst.

Plantaardig
Zo zijn er inmiddels al zo’n 750 bestaande rood-witte fietswegwijzers vervangen door een duurzame biobased variant. Bij de productie van deze bewegwijzering worden geen fossiele, maar uitsluitend snel hernieuwbare, plantaardige grondstoffen gebruikt. Bovendien vindt de productie plaats op lagere temperatuur, waardoor er minder energie nodig is. Daarnaast zijn deze wegwijzers, bijvoorbeeld in geval van vandalisme, recyclebaar tot nieuw plaatmateriaal en/of industrieel composteerbaar. Op deze manier wordt restafval voorkomen.

3250 bomen
Ook de wandelroute-, MTB- en ruiternetwerken op de Veluwe worden op dit moment voorzien van deze biobased routeborden. Op de Veluwe is ook gekozen om de fietsknooppuntborden bij onderhoud te vervangen door een duurzame variant. In totaal zijn er de afgelopen jaren in Gelderland 62.000 borden biobased wegwijzers geplaatst, verspreid over de hele provincie. De CO² die hiermee bespaard is, staat gelijk aan de opname CO² van 3250 bomen die een jaar lang groeien.