SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

23-06-2023

FESPA Nederland te gast bij Spandex

Christian Schindler tijdens zijn presentatie

Op dinsdag 20 juni organiseerde FESPA Nederland voor de aangesloten (club)leden een kennis-sessie bij Spandex over het gebruik van decor-, interieur- en windowfilms ten overstaan van een gemêleerd gezelschap.

Peter Swieringa, sinds anderhalve maand Sales Manager bij Spandex, liet tijdens zijn welkomstpresentatie een aantal kerngetallen over Spandex de revue passeren. Het bedrijf heeft vestigingen in 22 landen en breidt momenteel de activiteiten in de VS met succes uit. De omzet in signproducten bedraagt inmiddels ruim 400 miljoen euro.

Meters maken
De presentaties over de diverse films waren in handen van Christain Schindler (Market Development Manager – Décor & Interior Refresh ) en Holger Geiser (Market Development Manager – Building Window Films). Schindler liet vooral toepassingen zien. Vaak kan de opdrachtgever aanzienlijk besparen op de renovatiekosten en is ook de CO2 footprint lager dan bij andere oplossingen waarbij materiaal vervangen wordt. Hier komt ook de term ‘Grey Emission’ voorbij. De CO2 footprint van het oorspronkelijke materiaal dat niet vervangen hoeft te worden maar waar overheen wordt geplakt, wordt over een langere levensduur uitgesmeerd. Daarbij is het schoon werken en delen van het gebouw waar gemonteerd wordt hoeven niet afgesloten te worden. Zo kan een hotel gewoon doordraaien. Hij gaf daarbij ook een waarschuwing. Inmiddels worden er heel veel keukens gerenoveerd met interieurfilms, maar voor signmakers is dat een arbeidsintensieve klus; Een gemiddelde keuken heeft minstens 10 lades en moeten er meer dan 40 hoeken geplakt worden. Wie onervaren is op dit gebied kan beter eerst andere klussen aanpakken die een hoger profijt opleveren. Het gaat om de meters en dat lukt makkelijker bij projecten met grotere vlakken. Getuige de door Schindler aangedragen cijfers, waarbij de folieomzet in Nederland (gemeten op distributieniveau) 3 tot 4 miljoen euro bedraagt, is er ruimte voor groei. Ook met facade films liggen er volop kansen.

Glasfolies
Geiser ging in op de verschillende toepassingen voor glasfolies. Zonwering is een belangrijke markt maar niet de enige. Er is ook folie gericht op terugdringen van schadelijke uv instraling en folie die het risico van versplintering bij glasbreuk tegengaat (denk aan kinderdagverblijven of scholen), of een ondergrond beschermt tegen vandalisme danwel inbraak bemoeilijkt. En we hebben ook de decoratieve glasfolies die steeds vaker toepassing vinden om in met veel glas uitgeruste gebouwen te zorgen voor voldoende privacy. Zonwering heeft wel het grootst aandeel in het segment glasfolies.
Glasfolies zitten duidelijk in de lift, getuige de Europese cijfers die Geiser had meegenomen. Afhankelijk van de regio bedraagt die groei tussen de 3 en 8 procent per jaar. In 2018 was de materiaalinkoop door installateurs in europa zo’n 100 miljoen euro waard. De totale markt inclusief installatiekosten en winstmarge van de installateurs leverde circa 291 miljoen omzet op. In 2022 bedroeg die materiaalinkoop 130 miljoen en bedroeg de totaalopbrengst zo’n 404 miljoen.
De omzetontwikkeling wordt in de kaart gespeeld door de hogere energiekosten. Warme zomers met meer zon zorgen bovendien voor meer airconditioningsystemen. Zon(warmte)werende folie verdient zich gemiddeld in 2 tot 3 jaar terug. Er worden door de overheid steeds strengere eisen gesteld aan de carbon footprint en de energy-efficiency van gebouwen speelt daarin zeker een rol. Een kans voor signmakers die actief met dit gegeven aan de gang gaan. Wel een onderwerp om je eerst in te verdiepen. Alleen Spandex heeft al 140 verschillende producten van merken als 3M, Avery en Image Perfect op de plank liggen.
Naar aanleiding van de vraag uit de zaal meldde Geiser dat waar het gaat om dubbelzijdig glas de enige juiste kant de buitenzijde is. Anders bouwt zich tussen de twee lagen extra warme op door de reflecterende werking van de folie. Aan de binnenzijde plakken maakt het minder effectief en leidt tot een hogere druk tussen de ramen en kan theoretisch tot glasbreuk leiden. Er kwamen meer tips en wetenswaardigheden voorbij. De bijeenkomst werd afgesloten met een door Spandex goed verzorgde borrel en maaltijd.