SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

01-06-2022

FESPA goed uit startblokken

Dinsdag 31 mei startte de FESPA Global Print Expo in Berlijn voor een vierdaags internationaal evenement.

Met het openen van de deuren van de 2022 editie laat FESPA de Covid-19 periode grotendeels achter zich. Dat zien we o.a. doordat een aantal grotere merknamen die de vorige editie (Amsterdam) ontbraken nu wel mee doen zoals HP, Kornit en Fujifilm. Die laatste onderneming had tijdens een enigszins chaotische persconferentie veel te melden aan de markt. Een nieuwe koers met allemaal nieuwe machines, zowel vlakbed, roll2roll als hybride. Deze printers zijn naar eigen zeggen vanaf de grond af in eigen huis ontwikkeld waarbij een Chinese leverancier zorgt voor de daadwerkelijke bouw.

Mimaki
Mimaki keek terug op de aankondigingen in de afgelopen twee jaar. Met name de 100 series roll2roll printers hebben het afgelopen jaar veel bijgedragen aan de verkoop van een record aantal units. Deze printers worden verkocht in een eco solvent-, een uv- en een textiel/dye sub versie. Inmiddels is er een tweede platform roll2roll platform geïntroduceerd, de 330 serie, waarvan nu de textiel- en de ecosolvent uitvoering worden voorgesteld. Interessante features als een rolinvoer, waarin tot 3 rollen kunnen worden ingehangen die eenvoudig kunnen worden gewisseld, en een x-y cutter voor de eco solvent versie vergroten de productiviteit.

150 printermodelllen
EFI, dit keer met een grotere stand, heeft ook verschillende uv printers meegenomen, naast een met een nieuwe pigment inkt uitgeruste Efi Reggiani Terra Eco. Deze inkt vereist geen voorbehandeling van het textiel en alle gebruikelijke zaken als wassen, stomen en strijken kunnen achterwege blijven, er wordt alleen gefixeerd in de machine. De claim is dat het veel minder energie kost en daarmee een groener proces is. Doordat de doorloop korter is zijn het vooral e-commerce platforms die interesse hebben in deze machine die op verschillende textielsoorten kan drukken. Tijdens de persconferentie kwam aan de orde dat EFI, verdeeld over verschillende marktsegmenten binnen en buiten onze markt, nu zo’n 150 verschillende printermodellen levert. Op dit moment wordt ook gewerkt aan een snelle printer voor het drukken met watergedragen inkt op papier, voor de productie van pos materiaal en behang.

Durst trapte af
‘s Ochtends bij aanvang van de beurs trapte Durst af met een rondje over de stand. Veel van wat daar aan de orde kwam was afgelopen najaar al bekend inclusief het aanbod onder het Vanguard label dat afgelopen jaar werd toegevoegd. Dit keer meer aandacht voor de software suite die nu ook kan worden uitgebreid met een ERP pakket dat naar eigen zeggen geen specialistische kennis vereist bij het inrichten.
Kornit sloot de dag af met een heel lang betoog over haar bijdrage aan het vergroenen van markt en we kregen te zien hoe je de virtuele wereld koppelt aan real life producten. Afgelopen twee jaar verscheen de Max serie waarmee ook (semi)effecten op textiel kunnen worden gedrukt. Inmiddels zijn verschillende printermodellen hiermee uitgerust. Het echt grote nieuws zat opgesloten in de mededeling dat er een nieuw printerplatform voor DtG aankomt, de Apollo, geschikt voor wat Kornit aanduidt als mass production.

Inhaalslag
Verschillende leveranciers maken nu een inhaalslag en profileren zich met de machines die de afgelopen 2 jaar werden uitgebracht. Ook bij Canon is dit deels het geval met de markII versie van de Arizona 6100. De snelste Arizona uit haar assortiment. SwissQprint is ook met een nieuw model afgereisd naar Berlijn. De Kudu met afdruksnelheden tot 300 m2 per uur en een nog hogere printkwaliteit.

Magere ESE
Door de vele persactiviteiten op de eerste dag was er voor de SignPro redactie nog weinig te zien van wat er zich op de beursvloer afpeelt. In een eerder verslag vanuit Berlijn schreven we al over de noodzaak voor goedzittende wandelschoenen. De ingewikkelde plattegrond met relatief kleine hallen maakt dat je veel meters maakt om alles in beeld te krijgen. Afgaande op de aantallen bezoekers in de verschillende hallen mag de beurs op redelijk wat belangstelling rekenen. Eerder in Amsterdam constateerden we al dat de European Sign Expo (ESE) als apart onderdeel van de beurs zijn langste tijd gehad leek te hebben. Dit beeld werd vandaag in Berlijn bevestigd; het tekort aan relevante exposanten werd in deze hal opgevuld met leveranciers van afwerkapparatuur zoals lasers en routers. En speciaal voor de liefhebbers van CorelDRAW: ook Corel heeft hier een stand.

Mondkapjes
Ook in Duitsland zijn bijna alle Covid-19 maatregelen opgeheven. Behalve het gebruik van mondmaskers in het openbaar vervoer. Iets om rekening mee te houden als u de komende dagen nog afreist naar Berlijn.