SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

08-09-2021

Consumenten positiever over offline- dan online reclame

Ondanks de prominente plaats die digitale platformen innemen in het dagelijks leven, blijven consumenten wereldwijd positiever staan tegenover reclame in offline kanalen zoals bioscopen, gesponsorde evenementen, tijdschriften en reclame op de winkelvloer (POS).

Dit blijkt uit de tweede editie van Media Reactions van kantar. Het is de wereldwijde Ad equity-ranglijst van mediakanalen en mediamerken. Ad equity staat voor de houding van consumenten ten opzichte van hun reclame-ervaring binnen specifieke platformen en advertentie-formats. Deze positieve houding ten opzichte van advertenties via traditionele mediakanalen zien we ook terug in Nederland. De algemene Nederlandse top 5 Ad equity-ranglijst wordt volledig aangevoerd door traditionele mediakanalen waarbij POS-uitingen het meest positief worden gewaardeerd door Nederlandse consumenten. Pas op de 8e positie in de Nederlandse Ad equity-ranglijst voor mediakanalen vinden we het eerste online kanaal terug; namelijk podcasts.

Out Of Home
De Nederlandse OOH-exploitanten worden ‘beloond’ door de Nederlandse consument met een top 3 positie op Ad equity, waarbij wereldwijd OOH aanmerkelijk lager wordt gerankt. Ons compacte land, gecombineerd met de strakke organisatie van OOH, geeft dit mediakanaal in Nederland een sterke positie.

Lokaal mediamerk scoort
In 16 van de 23 onderzochte markten was het nummer één mediamerk een lokaal mediamerk of een gelokaliseerde versie van een wereldwijd mediamerk. Tien van deze lokale mediamerken of gelokaliseerde versies van wereldwijde mediamerken zijn nieuws- en tijdschriftmerken. Zo ook in Nederland waar de top 5 bestaat uit vier lokale mediamerken en één gelokaliseerde versie van een wereldwijd mediamerk. Vooral tijdschriften scoren goed. Juist bij tijdschriften zien we dat de inhoud van de advertentie vaker optimaal is afgestemd op de context van het tijdschrift en dat wordt gewaardeerd door de consument.Dit lokale succes, gecombineerd met verschillende houdingen van consumenten ten opzichte van advertenties op wereldwijde online mediamerken, maakt het steeds belangrijker voor marketeers een evenwicht te vinden tussen de schaalvoordelen van wereldwijde mediaplatformen en de belofte van een grotere relevantie van lokale mediapareltjes.

Voorkeur voor offline
Duncan Southgate, Global Brand Director, Media bij Kantar licht toe: “Terwijl de pandemie de groei van online in elk aspect van het leven van de consument heeft versneld, zien we een voorkeur voor offline reclame en dan met name bij enkele sterke lokale nieuwsmerken. Marketeers moeten ervoor zorgen deze voorkeuren in hun strategieën mee te nemen en tegelijkertijd te profiteren van de schaalvoordelen van wereldwijde online platforms. Ook hebben we gezien dat retail opnieuw opkomt als een belangrijk advertentieplatform, zowel online als fysiek. Reclamestrategieën die naadloos aansluiten bij omnichannel-retailstrategieën bieden marketeers een geweldige kans om populairdere campagnes neer te zetten.”

Bron: Marketingtribune.nl