SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

29-04-2019

Circulair ledscherm

Jeroen Raeijmaekers, circulair medewerker (l) en Dirk Geenen, operationeel directeur van Q-lite

Q-lite, een Belgisch/Nederlandse fabrikant van ledschermen uit Baarle-Hertog/Nassau, is zich volop aan het omvormen naar een circulair bedrijf. De eerste stap in die evolutie is de ontwikkeling van een circulair ledscherm dat modulair opgebouwd is met een schroefsysteem, waardoor het volledig demonteerbaar en recycleerbaar is aan het einde van zijn levensduur.

Het idee om circulair te werken speelt al langer bij Q-lite. Twee jaar geleden besloot het om een circulair ‘display-as-a-service’-model te ontwikkelen: Q-lite blijft eigenaar van het scherm en vraagt een jaarlijkse vergoeding van de klant. Op die manier kan het bedrijf de materiaalwaarde behouden en de levensduur van een scherm verlengen met een upgrade. Bij deze materialen wordt er ook zoveel als mogelijk gerecyclede materialen gebruikt. Bovendien is het volgens Q-lite zeker dat het scherm uiteindelijk goed gerecycled wordt omdat het hier zelf de regie over houdt.

Bij gewone schermen is het echter niet eenvoudig om de verschillende onderdelen van elkaar te scheiden omdat hier verschillende soorten grondstoffen aan elkaar gelijmd zijn. Zo gaan heel wat hoogwaardige grondstoffen verloren bij het recycleren. Verder worden hier vaak ook moeilijk recyclebare grondstoffen gebruikt; voor de kast bijvoorbeeld harde kunststoffen in plaats van aluminium. Zo gebruikt Q-lite in Nederland omgesmolten aluminium dat bestaat uit 80% gerecycled materiaal.

Daarom heeft Q-lite een innovatief modulair scherm ontwikkeld, volledig demontabel met vastgeschroefde onderdelen die gemakkelijk te vervangen zijn. Het bedrijf garandeert dan het LED scherm 15 jaar up to date gehouden kan worden.

In 2019 worden de eerste circulaire LED schermen in een circulair Display as a Service model geplaatst. Q-lite regelt hierbij alles: van plaatsing, onderhoud, schoonmaak, elektriciteit en demontage.