SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

30-03-2023

Canon introduceert Colorado M-serie

Canon Colorado M-serie roll-to-roll printer

Printerfabrikant Canon introduceert de nieuwe modulaire Colorado M-serie: het eerste roll2roll grootformaat printplatform dat modulair is in zowel snelheidsconfiguratie als mediaverwerking. De M staat hier voor modulair.

Canon gaat hier verder op de al bij de Canon 1630/1650 ingeslagen weg waarbij bepaalde opties alleen beschikbaar zijn als er een extra licentie wordt afgenomen, zoals het gebruik van 1630/1650 van FLXfinish+.

Licentie
Bij de M-serie gaat dit licentiemodel een stuk verder. Technisch gezien zijn de huidige twee modellen (M3 en M5) gelijk. De licentie bepaalt het verschil en wordt softwarematig ingesteld. Hierdoor is het ook mogelijk om tijdelijk voor een maand over de extra snelheid van de M5 te beschikken. Voor een aantal upgrades zoals het gebruik van witte inkt is nog wel een technicus noodzakelijk die de machine ter plekke uitrust met de daarvoor benodigde extra’s.
De M-serie is volgens Canon de snelste en meest productieve oplossing in dit marktsegment en biedt mogelijkheden voor het printen van zowel speciale effecten als het gebruik van witte inkt. De bouw van 1,6 m brede printer kent dezelfde robuuste bouw als de huidige Colorado-serie, maar is uitgerust met een volgende generatie printkoppen met een dubbele hoeveelheid nozzles, exact naar wens te configureren. De M-serie kan dankzij eenvoudig te realiseren upgrades in elke productieomgeving meegroeien met het werkaanbod.

Toekomstbestendig
De schaalbare M-serie biedt een keuze uit verschillende printsnelheden – de Colorado M3 en M5 bieden een productiesnelheid van respectievelijk 29 m²/uur en 40 m²/uur voor prints met hoge kwaliteit. De maximale printsnelheid bedraagt respectievelijk 111 m²/uur en 159 m²/uur. Met bovendien de mogelijkheid om tijdelijk of permanent van de ene naar de andere printsnelheid te upgraden. Dit maakt de M-serie tot een toekomstbestendige oplossing. Beide printermodellen zijn eenvoudig te voorzien van de nieuwe witte inkt-optie en worden daarmee opgewaardeerd als M3W en M5W. Ze kunnen daarbij ook worden uitgerust met de optionele FLXfinish+ matte/glanzende printtechnologie voor CMYK-prints waarmee spotvernis effecten mogelijk zijn zonder gebruik van een extra inkt.

Witte UVgel-inkt
Met de introductie van de nieuwe witte Canon UVgel-inkt kunnen gebruikers het spectrum aan toepassingen aanzienlijk vergroten. Met deze inkt profiteren printproducenten maximaal van de bekende prestatievoordelen van UVgel voor een compleet portfolio aan hoogwaardige grafische en decoratieve toepassingen, waaronder raamdecoratie, etiketten en behang. De M-serie is uitgerust met nieuwe een sensortechnologie die de handeling van transparante media mogelijk maakt. Maar ook de handling van dik papier met textuur, gekleurd materiaal en reflecterende en magnetische media kunnen nu goed door de printer worden verwerkt. Voor dat laaste is nog wel een upgrade nodig.
De samenstelling van de gel in deze inkt zorgt voor een snelle opbouw van dichte en ondoorzichtige beelden met witte inkt en dat in minder printpassages dan bij traditionele printtechnologieën. De bijzondere eigenschappen van UVgel maken volgens Canon een einde aan veel van de productie-, spuitmondreinigings- en onderhoudsproblemen die vaak met witte inkt worden geassocieerd, zodat ze gemakkelijk en foutloos is te printen, het verbruik en verspilling van inkt minimaal is en de productiviteit gemaximaliseerd.
Printproducenten kunnen kiezen voor de FLXfinish+ optie voor hun Colorado M-serie printer, waardoor ze mat, glanzend of gemengd mat en glanzend aan dezelfde CMYK-print kunnen toevoegen zonder dat extra vernis nodig is.
Printproducenten met hoge volumes kunnen het print-to-finish proces automatiseren met een UVgel Print Factory of UVgel Wallpaper Factory configuratie die de Colorado M-serie printer naadloos integreert met snijden, terugwinden, oprollen of stapelen van vellen om met minimale bedieningstijd volumes van minstens 50.000 m² per jaar te realiseren.

Minder verbruik
De UVgel-inkt zorgt voor een haarscherpe beeldkwaliteit en consistente kleuren, terwijl de sneldrogende eigenschappen direct snijden en nabewerken mogelijk maken en dankzij de uitzonderlijke duurzaamheid geen lamineren nodig is. Net als eerdere Colorado-modellen, maar met extra verbeteringen, is de M-serie ontworpen om de werkbelasting van meerdere oudere roll-to-roll printers aan te kunnen met industriële betrouwbaarheid en onbeheerd printen met minimale tussenkomst van de operator. De nieuwe modellen in de Colorado M-serie worden ondersteund door PRISMAguide XL, de eenvoudige en krachtige make-ready software die efficiënte productieruns met een constant hoge kwaliteit mogelijk maakt.
Vergeleken met andere inkttechnologieën zoals latex of eco-solvent inkten, verbruikt de UVgel-technologie volgens Canon tot 40% minder inkt om dezelfde beeldkwaliteit en kleurintensiteit te realiseren. Het energiezuinige LED-uithardingssysteem met geringe warmteproductie en ‘instant-on’- werking resulteert in een lager energieverbruik dan andere technologieën. En maakt het mogelijk om te printen op hoogwaardige, warmtegevoelige materialen; belangrijk in hoogkwalitatieve markten zoals wanddecoratie. Gebruikers van de UVgel-technologie kunnen daarnaast – zelfs zonder coating – printen op milieuvriendelijke materialen zoals pvc-vrije en op papier gebaseerde media.

Lage bedrijfskosten
Met de hoge robuustheid en uitzonderlijke vormvastheid presteren UVgel-prints bijzonder goed als het gaat om mechanische en chemische weerstand. Bij de meeste toepassingen die met een Colorado M-serie printer worden vervaardigd, is lamineren niet nodig. Naast de economische voordelen, zoals tijdsbesparing en het wegvallen van lamineren, haalt het vereenvoudigde proces dus ook de extra kunststof laminaatlaag uit het eindresultaat.
Het modulaire ontwerp van de M-serie maakt het tot een duurzame oplossing omdat gebruikers de snelheid en mogelijkheden van de printer kunnen opschalen in lijn met de ontwikkeling van hun onderneming zonder dat hun centrale productieprinter moet worden vervangen. De M-serie biedt ook een handige optie om te upgraden naar een tijdelijke snelheidslicentie om zo gedurende piekmomenten het gewenste printvolume te realiseren.
De Colorado M-serie is ontworpen met het oog op een lage TCO en een snel rendement op de investering. De M-modellen hebben de laagste bedrijfskosten in deze categorie, maken het mogelijk om hoogwaardige toepassingen te produceren en zijn geschikt voor unieke modulaire upgrade-opties.

De Colorado M-serie zal op FESPA Global Print Expo in München worden getoond en zal rond die tijd ook in Europa verkrijgbaar zijn.

Zie hier de video