SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

16-06-2023

Afwisselende bijeenkomst SI’BON bij Bas Neon

Bas en Remco van Gellecum

SI’BON hield medio juni een bijeenkomst, gastheer was het in Leiden gevestigde Bas Neon Lichtreclame. Er waren ruim zestig SI’BON leden op afgekomen. Ze konden kennismaken met een bedrijf waar oud en nieuw heel goed samen gaan.

We werden welkom geheten door drie generaties Van Gellecum. Waar Marnix van Twist van Cleary zorgde voor de serieuze noot waarin trends in lichtreclametechniek aan bod kwamen pakte Maurice Jongers het anders aan. Een rondleiding met uitgebreide demo’s maakte eveneens deel uit van het programma.

Vincent de Klerk heette namens SI’BON de leden welkom en leidde de sprekers in. Bas sr., Remco en Bas jr. van de Van Gellecom familie kwamen ook alledrie kort aan het woord, onder meer over de geschiedenis van het familiebedrijf dat nog een generatie verder teruggaat. De vader van Bas sr., Wilhelm van Gellecum, was glasblazer. In de daarvoor ingerichte werkplaats kregen we te zien dat Bas sr. op 82-jarige leeftijd het vak van glasblazen nog steeds beheerst. Het bedrijf zag al vroeg in dat led-lichttechniek de neontechniek voor verlichte reclame zou verdrijven. Onder leiding van zoon Remco van Gellecum maakte het ook uitstapjes als distributeur van de inmiddels bekende letterbuigmachines. Bas Neon was ook één van de eerste bedrijven dat leds ging toepassen in eigen producten. Ook die leds werden vervolgens verdeeld over Europa. Dat vader en zoon zo tegelijk ook de gelegenheid kregen door heel Europa rond te reizen was een welkome bonus. Tegenwoordig gebruikt het bedrijf in de productie vaak een mix van letters buigen en vacuüm vormen. De vacüumvormmachine werd in eigen huis ontwikkeld en wordt nu ook vermarkt. De bezoekers kregen tot in detail de werking van de machine te zien waarbij de kunststofplaat werd gecombineerd met door LePont Europe op de markt gebrachte metalic folie. Het bedrijf is gespecialiseerd in preegfolies die vaak door boekbinders worden gebruikt die blijken uitstekend toepasbaar bij vacüumvorming. Namens Vink Kunststoffen was Erik Schepes aanwezig die de laserlichtlijn toonde die het bedrijf sind kort in het assortiment heeft opgenomen.

Marnix van Twist van Cleary ging in op het slimmer toepassen ven led systemen waardoor er nog energiezuiniger gewerkt kan worden. Waar we nu 12- of 24 volt installaties inzetten zullen we steeds vaker 48 volt installaties zien. Er gaat bij die installaties minder stroom verloren in de driver en je kunt langer led strings zonder onderbreking aan elkaar koppelen, waardoor er bij grotere projecten sneller kan worden geïnstalleerd. Een belangrijk aspect dat nu bij gebouwenbeheer al een rol speelt is het meten van alle vormen van gebruik van water en energie maar ook luchtkwaliteit wordt gemonitord, net als het het gebruik van ruimtes. Ook reclameverlichting wordt in dat meetcircuit betrokken. Je kunt niet alleen stroomverbruik monitoren maar ook in- en uitschakelmomenten bepalen of op afstand zien of er een storing in de installatie optreedt.

Maurice Jongers gooide het over een heel andere boeg. Hij is zowel entertainer als schrijver. Onder de noemer ‘Sign aan de wand, van peptalk naar ledtalk’ mixte hij tekst en zang tot een boeiend geheel waarbij hij voor zijn verhalen deels teruggreep op eigen ervaringen, opgedaan als verkoper in de chemiesector waarbij hij 20 jaar over de hele wereld reisde, voor hij besloot het entertainmentvak in te gaan.

Er werd zoals gebruikelijk bij SI’BON bijeenkomsten afgesloten met een goed verzorgd warm buffet dat er bij de aanwezigen goed inging op deze warme zomeravond.

Zie hier alle foto’s!