SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

25-05-2023

Aandeel zeefdruk kleiner op FESPA 2023

De Inhaker Mini

Gisteren meldden we vanuit München dat er verschillende nieuwe producten hun opwachting maakten op de FESPA Global Print Expo 2023. Bij een verdere rondgang op de beurs zijn er meer in het oog springende zaken.

Het aandeel zeefdruk is dit jaar zichtbaar kleiner. Dat afgezet tegen het nog steeds groeiende aanbod aan DTF installaties geeft een verder verschuiving aan richting digitaal voor herindrukken op textiel. Dat de e-commerce bedrijven een steeds groter aandeel krijgen in dit werk zal daar zeker mee te maken hebben. Waar de combinatie robots/cobots en printers nog redelijk uniek mag heten komen we ze tijdens afwerking bij veel meer leveranciers tegen.

Software
Software speelt op steeds meer plaatsen een rol bij het ondersteunen van klanten. HP dat een aantal jaren terug al het voortouw nam met de introductie van Print OS heeft een aantal mogelijkheden toegevoegd waardoor latexprinters van dit merk real time gemonitord kunnen worden, maar ook via Print OS kunnen worden gekoppeld aan het eigen ERP systeem.
Durst heeft ook een complete bundel aan software beschikbaar dat nog een aantal stappen verder gaat. Hier maakt ook een eigen ERP systeem deel uit van het aanbod en kun je een eigen e-commerce platform inrichten voor het doorgeven van bestellingen. Voor print service providers bieden dit type ontwikkelingen zeker perspectief. De printerleveranciers weten welke parameters er echt toe doen om de software goed in te richten.
Het kan ook anders; Onyx, dat door veel verschillende printerfabrikanten wordt ondersteund, maakt het enerzijds mogelijk om via API’s bestaande ERP systemen te koppelen, maar heeft ook oog voor de kleinere signshop waarvoor dit soort zaken anders een stap te ver zou zijn. Een simpel archiefsysteem maakt het eenvoudig om bij een repeat order een identiek resultaat te behalen. Er kan op veel verschillende manieren gezocht worden binnen het archief.
In de wat krap bezette hal A3 is er de Personal Experience, waar uiteenlopende software wordt gedemonstreerd waarmee web to print bestellingen kunnen worden ingevoerd, maar je kun net zo goed via een aanraakscherm samen met je klanten hun T-shirts ontwerpen in de winkel. Het sluit aan bij de trend naar een groter aandeel digitaal bij het bedrukken van textiel.

Inhaker Mini
De Sign Expo kent dit jaar een betere bezetting dan de afgelopen jaren maar de gouden jaren voor leveranciers van eenvoudige rollup banners en pop-up materiaal lijken voorbij. Het wordt hier nauwelijks meer aangeboden. Losse componenten zijn steeds vaker onderdeel van een systeem.
Ook de uit Nederland afkomstige Inhaker doet het hier in Duitsland goed. Samen met distributiepartner IGEPA worden hier de nieuwe ontwikkelingen getoond waaronder de Inhaker Mini, een verkleinde versie van de Inhaker. In eerste instantie bedoeld voor signmakers om mee te nemen naar hun klanten om de werking van het systeem te demonstreren, maar het is ook een koud kunstje om er een toonbankdisplay mee samen te stellen met steeds wisselende elementen.

Gericht zoeken
Het publiek op deze beurs is internationaler van aard en komt deels van buiten Europa. We zijn nu echt in het post-covid tijdperk aangeland. Ook Nederlanders weten de beurs te vinden al lijkt het de eerste twee dagen toch om minder grotere aantallen te gaan. Opvallend is dat bezoekers vaker gericht hun weg zoeken over de beurs. Hierdoor zie je behoorlijk grote verschillen tussen de drukte in de hallen.