SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

01-05-2023

Volop glans op FESPA WrapFest

Carwrapper Yianni Charalambous

Dit jaar zette FESPA voor het eerst een evenement op de kalender dat zich volledig richt op carwrapping. Plaats van handeling: het Silverstone race circuit in Engeland.

Op 26 en 27 april werd in de paddock van het circuit een tentoonstelling opgetuigd en werden er plakdemonstraties gegeven.

Koud
FESPA wist aardig wat folieleveranciers te overtuigen om hier een bijdrage aan te leveren waardoor een goed overzicht van het aanbod werd geleverd. Op de vloer ging de strijd vooral om de hoogste glansgraad, waarbij de wrapfolies steeds meer wedijveren met de PPF films. De leveranciers kwamen vooral naar Silverstone om hun gegoten wrapfolies en PPF films aan het publiek voor te stellen. Op de 1e etage van de paddock langs de racebaan stonden stands met producten en compleet gewrapte auto’s. Op en begane vloer werden er live demo’s gegeven. Presentaties in de vorm van WrapTalks vulden de geboden informatie aan.
Hoewel je je om Silverstone niet aan de indruk kunt onttrekken dat je een racecircuit bezoekt had de organisatie daar verder niet veel mee gedaan, of het moeten de racesimulators zijn. Net als in Nederland was het eind april niet heel erg warm. Die koude was ook in de deels onverwarmde gebouwen van het circuit voelbaar en bij de plakdemo’s doken verschillende infrarood heaters op. Op het buitenterrein was er plaats voor een aantal foodtrucks die een wedstrijd hielden wie het vetste voedsel serveerde. Waarschijnlijk bedoeld als tegenwicht tegen de koude op het buitenterrein. Op de benedenverdieping in de paddock was plaats ingeruimd voor de UK editie van de Word Wrap Master competitie waarbij deelnemers uit Engeland, Schotland en Noord Ierland deelnamen. De winnaar vertegenwoordigt Engeland in de Europese finale tijdens de FESPA Global Print Expo in München.

Keuzes
Folies speelden de hoofdrol. Naast glansgraad was ook de kleur een belangrijke trigger voor de vraag welke folie er werd gekozen. Het aangeboden kleurpallet van de leveranciers bestreek het hele spectrum. Het was duidelijk dat het Britse publiek zich wilde laten gelden door de carwraps op hun (dure) auto’s. Glitter en glamour wordt in de UK wel heel letterlijk genomen. Het werd op de tweede dag zichtbaar op het podium gedurende het tweegesprek tussen Michael Ryan van FESPA en Yianni Charalambous. Op het scherm werden auto’s getoond die Charalambous met zijn onderneming onder handen heeft gehad. Daar kwam toch vooral blingbling voorbij met extreme kleuren en glans.

Yiannimize
In Engeland zijn Charalambous en zijn bedrijf Yiannimize bekende namen. Deze ondernemer wist vanaf het eerste begin de opkomst van social media optimaal te benutten en bedient met zijn carwrapbedrijf de rich and famous met vaak opzichtige carwraps. Hij heeft een eigen blog waarin ook zijn privéleven aan bod komt, een eigen You Tube kanaal, een populaire BCC serie en hij is te vinden op Instagram. Het is inmiddels een miljoenen business. Niet gek voor een carpwrapper die naar eigen zeggen zelf niet kan wrappen. Het gaat er om dat je het juiste team om je heen verzamelt, dat je de klant goed bedient, de verwachtingen van de klant managet en teleurstellingen voorkomt. Daar hoort ook bij dat je niet gaat marchanderen als een klant na drie maanden met klachten terug komt. Gewoon oplossen en waar nodig voor eigen rekening nieuwe folie monteren, hield hij de zaal voor.

Luxe
Op dit evenement lag het accent op het wrappen van luxe auto’s. Bedrijfsvoertuigen bleven grotendeels buiten beeld. Het kwam nog wel terug in de één van de WrapTalks van Justin Pate, oprichter van The Wrap Institute. Pate legde uit hoe je bij fleetmarking door het slimmer inrichten van het proces meer auto’s in korte tijd kunt beplakken. Een groot deel van zijn prestatie ging over up selling waarbij je de afnemers extra’s aanbiedt en hij had veel tips over hoe zaken efficiënt aan te pakken. Een ervan is dat je in je ontwerp bij een full carwrap de body kleur kunnen verwerken in je ontwerp waarbij deurgrepen en spiegels hun kleur kunnen behouden. In de zaal zat bij de meeste WrapTalks een doorsnede van de Engelse wrapscene. Het evenement heeft sowieso een sterk lokaal karakter, al heeft FESPA het wel internationaal onder de aandacht gebracht.

Interieur decoratie
Op dag houdt twee hield Pate nog een presentatie, over het verdienmodel met interieurdecoratie, daar zou meer in te verdienen zijn dan met individuele car wraps. Zijn eigen woning in Amsterdam dient als voorbeeld voor het groot aantal mogelijkheden die interieurwraps bieden waarbij hij verschillende interieurfolies combineert, soms een carwrapfolie gebruikt en ook PPF film toepast. Alleen 3M en het Engelse bedrijf Surfex toonden hier op Silverstone films voor interieurdecoratie.
De bezoekers kregen behoorlijk wat geslaagde carwraps te zien en konden met de standhouders in gesprek. Op de benedenverdieping werd er doorlopend gedemonstreerd door de deelnemende folieleveranciers. Op een enkele stand stonden ook printers voor het bedrukken van wrapfolie. Het printeraanbod was hier echter verre van compleet.

Milieu
Een ander onderwerp dat tijdens de WrapTalks aan bod kwam was het milieuaspect. De Engelse FESPA Association heeft samen met het in afval verwerking gespecialiseerde Reconomy in kaart gebracht wat de stand van zaken is bij recycling van folies in het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt vooral dat men daar achter loopt. Tot nu toe wordt vrijwel alle folie gestort. Verbranden om daarmee energie op te wekken wordt hier als een eerste voorwaartse stap gezien. Er zijn wel initiatieven om verder te gaan. Op de beursvloer vertelde MetaMark dat het voor afnemers inmiddels een programma heeft waarbij de afnemers hun afval inleveren waarna Metamark zorgdraagt voor recycling. Dat Metamark alleen haar eigen materiaal terugneemt ziet het niet als een probleem. Over hoe de fabrikant het recyclen precies aanpakt is het niet echt transparant. Het teruggewonnen materiaal kan alleen in andere toepassingen worden gebruikt.

Tot slot

De organisatie toonde zich op de tweede dag tevreden over deze eerste editie. De standhouders waren volgens hen positief en bezoekers waardeerden het evenement. Over bezoekersaantallen kregen we niet echt iets horen. Of en in welke vorm het evenement terugkomt moet nog worden besloten, maar na deze eerste editie lijkt de kans groot. Van zowel standhouders als bezoekers kreeg de organisatie wel aangereikt dat er bij een volgende editie wel meer aandacht gewenst is voor fleetmarking en folies voor interieurdecoratie.
Inspirerend was deze eerste editie in ieder geval wel. Wie als bezoeker meer omzet wil halen uit carwrapping is zeker met ideeën naar huis gegaan over hoe je aan up selling kunt doen. Car detailling en wrapping, vanuit verschillende invalshoeken, krijgen steeds meer raakvlakken. De PPF films worden door beide type bedrijven ingezet. Keramische coatings beschermen niet alleen autolak tegen vuil, maar in aangepaste vorm ook folie of PPF films. Dat laatste is ook een goede toevoeging als je vooral commerciële wraps uitvoert op bedrijfsvoertuigen.