SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525
Voor het FESPA TREND Event 2023, dat op 12 december plaatsvond, hadden zich zo’n 200 deelnemers aangemeld. Ze kregen een avond voorgeschoteld met plaats voor zowel een serieuze als minder serieuze benadering van het ondernemerschap en de trends voor 2023.
Plaats van handeling was het splinternieuwe AFAS-theater in Leusden. De avond werd aan elkaar gepraat door Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman die daarnaast zelf een presentatie verzorgden.
Geslaagd
Het FESPA TREND Event 2023 vormde zowel een geslaagde afsluiting van het jaar als een verwachtingsvolle vooruitblik waarbij de trendwatchers van dienst met, naast Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman, Joris van Zoelen (strateeg en partner bij Synergie) en ‘boekjesverkoper’ en econoom (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde) Jos Burgers. Voorafgaand was er eerst nog de Micro-Vakbeurs waar de sponsorende FESPA Industry Partners ieder een zeer kleine stand bemanden om met de overige bezoekers in gesprek te gaan bij een hapje en een drankje. Voorzitter Van FESPA Nederland Wouter van As trapte af en liet via een vooraf opgenomen video ook Christophe Aussenac, president van de internationale FESPA federatie, kort aan het woord.
Nooit normaal
Rooijen en Bouwman trekken als de Fountainheads door het land met hun programma ‘Nooit normaal’ een inspiratiesessie met actuele trends een bewegingen. Ze wisten in de hen toegemeten tijd behoorlijk wat zaken aan te stippen. Ze keken zowel terug als vooruit. Daarbij was er aandacht voor nieuwe technologie en hoe die de bedrijfsvoering van ondernemingen raakt maar ook oplossingsinrichtingen biedt voor bijvoorbeeld het personeelstekort. Het ging ook over maatschappelijke trends. Zo vroegen ze zich hardop af of de deelnemers bij het buffet zouden kiezen voor vlees of ‘normaal’ en werden we ook nog toegesproken door Anna. een volledig virtuele dame. Beginnen we met computers die alle menselijke functies kunnen nabootsen, inclusief het vermogen om teksten en ontwerpen te generen op basis van een aantal trefwoorden? En wat is de rol van de mens daarin? Is straks het artwork dat je afdrukt als door de computer ontworpen? Ze deden ook uitspraken als: “Als je je personeel wilt behouden, dan moet je van ze houden.”
Genoegen nemen met minder
Tussen voor- en hoofdgerecht had Joris Van Zoelen inhoudelijk stevige kost met onder meer als uitgangstelling dat de jongste generatie die nu opgroeit niet meer automatisch kan rekenen op een betere toekomst met nog meer welvaart, maar genoegen moet nemen met minder. Dat roept tal van vragen op, net als bij het eerdere verhaal van Van Rooijen en Bouwman over motivatie en drijfveren. Van Zoelen legde uit dat de bedrijven die zich tot de 40 belangrijkste marktleiders mogen rekenen zich onderscheiden door hun impact op uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Waar tot voor kort MVO het hoogst haalbare was gaan deze high impact bedrijven verder en stellen maatschappelijke doelstelling boven winst. Van Zoelen: “Je kunt armoede, kinderarbeid en de invloed van landbouw op de natuur niet meer negeren. Al die ontwikkelingen vormen evenwel bedreigingen voor ondernemingen daar is wat aan te doen door te zorgen dat je impact hebt om een of meer bedreigingen door een dienst of product te pareren.”
Een bedrijf als Too Good To Go zet in op het tegengaan van voedselverspilling met haar Magic Box waarbij ondernemers niet verkocht vers voedsel aanbieden voor eenderde van de prijs. De Magic Box is middel van een groter doel. Op de website vind je dan ook vooral aandacht aan methodes die restanten voorkomen of hergebruiken door er iets nieuws mee te maken. Seepje maakt duurzame was- en reinigingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten en betaalt een eerlijke prijs voor de natuurlijke grondstoffen. De plastic flessen, voor zover die nodig zijn, worden gemaakt uit gerecycled plastic.
Het zijn twee voorbeelden die Van Zoelen aandroeg die laten zien hoe deze bedrijven met hun impact het verschil maken en daardoor in korte tijd van uit het niets konden uitgroeien tot marktleiders. Een onderneming sturen op winst is niet langer relevant. Dit nieuwe type bedrijf valt in de markt veel gemakkelijker aandacht op en het motiveert de medewerkers.
Er zijn randvoorwaarden zoals transparantie. Iets claimen wat niet kan worden gecontroleerd is uit den boze. Je moet ook melden wat je niet voor elkaar hebt. Dit type bedrijf krijg vervolgens hulp van zijn klanten bij het oplossen van zijn problemen. Een belangrijk advies als je hiervoor kiest is dus: doe het niet alleen, zorg dat je meebeweegt en neem mensen en bedrijven mee in de juiste richting. Samenwerken met anderen kan tot onorthodoxe oplossingen leiden; zo wordt iemand met een (te) laag inkomen die in de financiële problemen is geraakt geholpen. Er is een deurwaarder die nu voor de verandering geen tv in beslag neemt, maar in samenwerking met een uitzendbureau die persoon nu een baan aanbiedt.
Organiseer je bedrijf ook anders. Geef bijvoorbeeld de toekomstige generatie een plek in je adviesboard. Of denk aan steward ownership waarbij de opbrengst uit de onderneming via een foundation worden ingezet voor maatschappelijke doelen.
Schaars
De laatste spreker, Jos Burgers, kennen we vooral als iemand die het graag simpel houdt en in staat is om economische vraagstukken met humor kernachtig samen te vatten waarbij het woord ‘schaars’ als remedie voor ongeveer elk ondernemersprobleem naar voren werd gebracht. Simpel samengevat: alles wat schaars is levert geld op. Oftewel aan een schaars product valt aardig te verdienen.
Als econoom bekeek Burgers de zaken toch wat anders dan zijn voorganger. Zijn advies: “Zorg dat je genoeg winst maakt om ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.” Tegelijkertijd onderschrijft ook Burgers het belang van betrokken gemotiveerde werknemers en stelt vragen bij de manier waarop je ze laat werken. Er is niets op tegen dat werknemers slechts deels in dienst van het bedrijf zijn en tegelijkertijd ook de ruimte krijgen om als zzp’er te werken. Heel veel jongeren willen geen baas en willen voor zich zelf beginnen. “Maak er gebruik van.”
Natuurlijk kwam ook bestseller ‘Geef nooit korting’ voorbij. Burgers heeft een heel eigen kijk op de 80/20 verhouding die veel ondernemers kennen als het gaat over kleine en grote klanten. Zijn stelling is dat je veel kleine klanten best kunt missen. Je haalt er volgen Burgers alleen rendement uit bij de gratie van voldoende grote klanten (dit lijkt me een stelling van vóór het e-commerce tijdperk, Herman Hartman). Veel kleine klanten kunnen naar zijn idee het best plaats maken voor enkele grote.
Tussen de presentaties door was er plaats om met tafelgenoten van gedachten te wisselen en kon men genieten van het in buffetvorm opgediende driegangen diner. De reacties van de deelnemers aan het event op deze avond waren positief. De locatie was top, de bewegwijzering ernaartoe levert vast nog werk op voor een signmaker…