SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

13-02-2023

FESPA Inspiratie Tour 2023 geslaagd

Binnen FESPA Nederland vormen de FESPA Innovators een eigen groep waarvoor een uitgebreider jaarprogramma wordt samengesteld met extra aandacht voor kennisoverdracht en netwerkmogelijkheden. Onderdeel van het jaarlijkse aanbod vormt de Inspiratie Tour die dit jaar Italië en Zwitserland als reisdoel had, waar respectievelijk Durst en Zünd als gastheren optraden. SignPro was er uiteraard bij.

Eduard Hoogendijk, directeur FESPA Nederland, had in samenwerking met Durst en Zünd een driedaagse reis samengesteld waarbij de bezoeken aan beide ondernemingen als hoogtepunten golden. Naast de vliegreis naar Zürich werden er aardig wat uurtjes in de bus doorgebracht. De gekozen opzet, waarbij er in korte tijd verschillende bezoeken werden afgelegd, is voortgekomen uit de wens van de aangesloten leden om dit soort reizen compact te houden.

Geslaagde reis
De 22 deelnemers kijken terug op een geslaagde reis waar in betrekkelijk korte tijd een bezoek gebracht werd aan Zwitserland en Italië met haltes in Oostenrijk. Het zonnige weer met uitzicht op besneeuwde bergtoppen zal zeker bijgedragen hebben aan de positieve indruk die de deelnemers hebben overgehouden aan deze trip.
Minstens zo belangrijk is echter dat er over en weer ook met elkaar gesproken is over meer inhoudelijke zaken. Wellicht illustratief voor waar dat soms toe leidt is het feit dat één van deelnemers tijdens de busreis, na overleg met een andere deelnemer, het thuisfront op het goede spoor kon zetten voor het oplossen van een productievraag. Tijdens de gesprekken onderweg en aan tafel tijdens lunch of diner bleek vaak dat, onafhankelijk van de grootte van het bedrijf, er gelijkaardige vraagtukken op tafel lagen waar direct oplossingen voor werden aangedragen. Natuurlijk was er ook tijd voor meer ontspannen gesprekken. En ook het nachtleven in Brixen en Altstätten werd door een aantal deelnemers naar tevredenheid ontdekt.

Durst
Bij Durst kregen we een overzicht voorgeschoteld van het aanbod dat de fabrikant heeft, waarbij vooral de P5 lijn aan bod kwam, maar ook de Tau RSC labelprinters van dichtbij werden bekeken. ‘s Middags konden we met eigen ogen zien dat Durst, in tegenstelling tot veel andere printerbouwers, haar systemen vanaf de grond opbouwt in eigen fabriek. De grote verspanende werkplaats is hier verantwoordelijk voor veel machineonderdelen waaruit de printers worden gebouwd. We maakten ‘ s middags kort kennis met het aanbod aan Vanguard printers. Waar Durst met het eigen aanbod vooral het mid- en hoogvolume segment van de grootformaat markt bediend is het aanbod van Vanguard ook bij lagere productievolumes inzetbaar.

Zünd
De volgende dag, bij Zünd, kregen we een korte uitleg over de opbouw van het aanbod en de recente ontwikkelingen die vooral software gerelateerd zijn. De Zünd snijtafels kennen, dankzij hun uitgebreide toolset, een veel bredere inzetbaarheid dan alleen sign & graphics. Dat werd duidelijk gemaakt in de applicatieshowroom waar voorbeelden uit verschillende bedrijfstakken stonden opgesteld. Juist de brede scoop zorgt er soms voor dat er in de sign- & graphicsmarkt nieuwe tools bijkomen op de Zünd tafels. De rol van de software die in de presentatie voorbij kwam werd vervolgens bij ons bezoek aan de demoruimtes uitvoerig gedemonstreerd. Een rondleiding door de de assemblageafdelingen van Zünd maakte het bezoek af. Waar Durst de hardware grotendeels binnenshuis bouwt, schakelt Zünd een aantal toeleveranciers in waarbij de meeste toeleveranciers binnen een kring van 30 kilometer van het bedrijf te vinden zijn.

Meer over de de FESPA Inspiratie Tour 2023 is te lezen in het komende nummer van SignPro Benelux dat rond 8 maart verschijnt. De foto’s in deze galerij geven alvast een impressie. Voor de FESPA leden die deze trip gemist hebben: ook komend jaar staat er een FESPA Inspiratie Tour op het programma die ook dan weer in het eerste kwartaal van het jaar plaatsvindt.