SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

21-04-2022

FESPA Innovators op bezoek bij Plano Plastics

Binnen FESPA Nederland neemt het Innovation Platform een eigen plaats in. De bij dit platform aangesloten bedrijven bespreken met enige regelmaat actuele ontwikkelingen en werken samen aan innovatieve projecten.

Dit keer waren de FESPA Innovators te gast bij een van de aangesloten leden, te weten Plano Plastics. Aan het begin van de bijeenkomst werden de leden welkom geheten door Eduard Hoogendijk, directeur van FESPA Nederland.

Plaatmateriaal
De eigenaar van Plano Pastics, Michiel van Rijsingen, was niet alleen gastheer maar ging ook uitgebreid in op de bedrijfsactiviteiten van zijn bedrijf. Hij is de 2e generatie aan het roer van het bedrijf dat door vader Adrie in 1994 werd gestart in Mierlo. Na verschillende verhuizingen binnen Eindhoven naar steeds groter is het bedrijf nu gevestigd in Veldhoven. Het huidige pand van 13.000 m² werd afgelopen jaar nog uitgebreid met een extra pand dat nog eens 3.500 m² meet. In dat nieuwe pand is ook de werkplaats van Underwater Windows, dat vorig jaar werd overgenomen.
In SignPro Benelux nr. 3 van vorig jaar (juni) schetsten we al eens portret van Plano Plastics waar de groothandel van plaatmaterialen wordt gecombineerd met een omvangrijke eigen werkplaats waar platen worden verwerkt tot halffabrikaat en in sommige gevallen ook worden geassembleerd. Er worden zowel vol kunststof platen als composite platen verwerkt. Binnen Plano Plastics vormen Starfoto en UVNiuM zelfstandig opererende afdelingen, net als UnderWater Windows. Starfoto verzorgt hoogwaardige fotoafdrukken van museale kwaliteit. UVNiuM levert platen, inkten en persen voor sublimatie op kunststof of aluminium.

Alucobond
Het bedrijf heeft in de afgelopen paar jaar een flinke groei doormaakt. Een van de pijlers onder die groei is de verkoop van Alucobond, een aluminium composite plaat die in een groot aantal sterk uiteenlopende kleuren verkrijgbaar is. Er liggen inmiddels 56 kleuren op voorraad. Deze plaat onderscheidt zicht onder meer door de grotere dikte van het gebruikte aluminium en door de kwaliteit van de kleur op de plaat. Die kleuren worden voor 40 jaar gegarandeerd bij buitentoepassingen en kunnen wel tot 80 jaar meegaan.
Een deel van de afnemers bestelt hele platen en doet de benodigde bewerkingen in eigen huis. Plano Plastics verwerkt deze platen in de eigen freesafdeling tot een halffabrikaat dat direct op locatie gemonteerd kan worden. De platen worden geproduceerd door Alucobond. Voor het anodiseren van de platen waarbij de kleurlaag tot stand komt wordt een beroep gedaan op Alumet. CEO van Alumet, Ronald Baartmans, was ook aanwezig en ging in op de technieken die er zijn om platen van een uv bestendige kleurlaag te voorzien. Alumed maakt ook enkele varianten op de standaard toplaag onder de naam Panelox. Hier worden twee of drie verschillende getinte anodiseerlagen aangebracht met mat- of glanstinten, waarbij etstechniek gebruikt wordt om de onderliggende laag terug zichtbaar te maken. Met een printer wordt voorafgaand aan het etsen een sjabloon op de plaat aangebracht waardoor een deel van de laag intact blijft.

Tijdens de rondleiding konden de FESPA Innovators zelf vaststellen hoe divers die productie is. Dat is voor Van Rijsingen één van de uitdagingen op dit moment. Er zijn al een aantal stappen geautomatiseerd, waaronder het platenmagazijn voor de handvoorraad, maar juist in de assemblage en het verpakken blijven er handjes nodig en omdat de volgorde van bewerken, laseren, routeren, graveren en aanvullend ombuigen niet altijd gelijk is vormt dat een extra belasting op de planning.

De bijeenkomst werd afgerond met een goed verzorgd diner waarbij aan tafel nog lang werd nagepraat.