SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

24-05-2023

FESPA Global Print Expo 2023 van start

De eerste dag van de 2023 editie van de Global Print Expo zit er op.

Zoals gebruikelijk zijn er op de eerste dag verschillende persconferenties die ervoor zorgen dat je maar beperkt tijd hebt om de show zelf goed te bekijken.

Het nieuws dat we tijdens de eerste dag voorgeschoteld krijgen is nogal divers van aard. Variërend van de indrukwekkende presentatie van de Durst P5 Robotics tot aan de opvallende stap van Brother die voor het eerst een grootformaat printer uitbrengt onder eigen label. Het model in kwestie lijkt als twee druppels water op de eerder dit jaar door Roland uitgebrachte latex/resin printer. Brother laat in de persconferentie niet echt het achterste van haar tong zien en meldt alleen dat “zowel de inkt als de printkoppen van eigen fabrikaat zijn.” Brother komt daarnaast met een eigen DTF printer en heeft de eigen DTG printer uitgerust met extra groen en oranje.

Canon is van de partij met een nieuwe versie van de Arizona 1300 serie, uitgerust met de flow technologie die we al kennen van de Arizona 2300 series. De flow technologie maakt maskeren van objecten van de tafel overbodig. Wie veel wisselende substraten in verschillende afmetingen gebruikt bespaart behoorlijk wat tijd (en papier). Ook de nieuwe Colorado M-series staan hier volop in de belangstelling.

Vanguard, het tweede merk van Durst, staat op FESPA met een compleet nieuw ontwikkeld model dat met een maximale printsnelheid van 360 m2 niet echt meer een instapmodel genoemd kan worden De Vanguard VK3220T-HS heeft een tafel van 3,2 x 2 meter.

Aan het eind van de dag was EFI aan de beurt. EFI is in veel verschillende markten actief met op inkjet gebaseerde oplossingen en heeft een breed portfolio waar ook de afgelopen tijd verschillende modellen aan zijn toegevoegd. Nieuw en ook gezien hier op FESPA is de FabriVU 340+ die met 2x zoveel koppen de afdruksnelheid vrijwel verdubbelt. Vutek signaleert dat juist het segment waarin deze printer wordt toegepast -soft signage en outdoor- duidelijk herstel vertoont waardoor de vraag naar nieuwe printers groeit. Eerder al kwam Mimaki met vergelijkbare conclusies.

Direct To Film blijft als techniek de gemoederen bezig houden. Mimaki heeft inmiddels een partner gevonden die nu een 80 cm brede power shaker levert voor het aanbrengen en drogen van de lijm. Grote verrassing Ricoh heeft ook een eigen DTF printer toegevoegd naast het aanbod aan DTG printers. Ondertussen blijft het aanbod van Chinese fabrikanten met DTF printers onverminderd groot. Het aanbod uit Azië is ook daarbuiten groter dan de afgelopen jaren. In die hoek gaat de modelontwikkeling nog wel door.
Er is meer productintroductie, zoals de XpertJet1462UF van Mutoh. Deze vlakbed/object printer heeft een tafel van 147 x 74 cm.

Er is nog veel meer te zien, daarover later meer. Vandaag vindt de tweede dag van de Europese finale plaats in de carwrap competitie en de uitreiking van de FESPA Awards 2023. Vanochtend maakt ook de European Digital Press Association (EDP) bekend welke producten een EDP Award hebben gewonnen. Een dag vol winnaars dus.