SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

13-10-2021

FESPA, de thuisblijvers hebben ongelijk

Eindelijk mogen we weer! Op de dag dat we de filerecords braken op de Nederlandse wegen opent FESPA Global Print Expo 2011 de deuren in Amsterdam RAI.

Nee er is geen causaal verband tussen de lengte van de files en de opening van dit evenement dat vanwege de nog van kracht zijnde maatregelen zonder feestgedruis werd geopend. Het is nog niet helemaal business as usual; dat zie je terug in het aanbod aan hardware. De meeste standhouders hebben daarvan minder meegenomen en ze beperken zich tot de systemen die ze de laatste anderhalf jaar hebben geïntroduceerd. En als je zoals Agfa dan ook nog drie uit de kluiten gewassen printers op de vloer kunt neerzetten -waaronder de Agfa Tauro die behoorlijk wat plaats in neemt- dan kunnen de bezoekers eigenlijk niet meer om je heen.

Kleiner aanbod
Eigenlijk is het kleine(re) aanbod wel zo overzichtelijk want daar komen de meeste bezoekers toch voor. Voor veel machines is deze beurs het Europese showdebuut. Jammer dat sommige leveranciers afwezig zijn, voor hen zelf dan, de bezoekers hebben evengoed genoeg aanbod om uit te kiezen en soms zorgt een dealer ervoor dat je toch zichtbaar bent. De nieuwste HP Latex 800W heeft en plekje gevonden bij TSS op de stand.

Persconferenties
Op dag één zijn er als altijd persconferenties waarbij een aantal deelnemers de pers bijpraten. Daar zijn behoorlijk wat buitenlandse collega’s bij. Een signaal dat er meer gereisd wordt. Ook op de vloer hoor ik uiteenlopende talen voorbij komen.
Canon en Mimaki gebruiken hun persconferentie vooral om de producten die ze dit jaar introduceerden nog eens voor het voetlicht te brengen. Mimaki wijst daarbij op de veelzijdigheid van het aanbod. Zo komt onder meer de Mimaki UJF 7251 plusII voorbij. Deze objectprinter heeft ten opzichte van de voorgangers een hogere maximale afdrukresolutie van 1800 dpi en is ook nog eens sneller bij lagere afdrukresoluties. De JFX600-2513 is dan weer het antwoord op de vraag naar vlakbedprinters voor een hoger printvolume. De al eerder aangekondigde printer wordt vanaf december leverbaar en mag ook op de beurs op de nodige belangstelling rekenen. Canon vraagt op hun persconferentie onze aandacht voor de recente geïntroduceerde Arizona 135 en de Colorado 1630 die we in SignPro al eerder aan u voorstelden. Er is ook actueel nieuws in de vorm van een nieuwe inkt voor de Arizona IJC358, voor industriële toepassingen waarbij hechting extra belangrijk is en naast de Wall Paper Factory heeft de samenwerking met Fotoba nu ook UV Gel Universal Factory opgeleverd , waarbij een Jumborol lader wordt gecombineerd met een Jumborol opwikkelsysteem zodat de prints offline verwerkt kunnen worden. Daarmee komen andere vormen van afwerking in beeld dan alleen de mogelijkheden die Fotoba biedt.

Textielprint
Waar het Amerikaanse hoofdkantoor van EFI besloot FESPA dit jaar over te slaan komt dochteronderneming Reggiani wel naar Amsterdam. Op de persconferentie wordt ingegaan op de breedte van het aanbod textielmachines dat dit bedrijf voert waarbij vooral de debuterende Reggiani TERRA onder de aandacht wordt gebracht. Deze printer is uitgerust met pigment inkt en kan in verschillende configuraties geleverd worden. Het is zeker niet de enige printer op de beursvloer gericht op drukken op textiel. Op verschillende stands komen we textielprinters  tegen. Mimaki, Klieverik en Summa hebben een opzetje gemaakt waarbij ze de workflow vanaf printsublimatie tot aan het lasersnijden laten zien. Het nieuws bij Summa is dat dit een tweede generatie lasersnijder voor textiel betreft met hogere prestaties en verbeterde inzetbaarheid.

Vlakbed
Ook Durst nam de moeite de pers uit te nodigen op de stand. De grote verrassing hier is, naast het P5 nieuws waaronder het debuut van de textielprinter op basis van dit platform, toch wel de introductie van Vanguard op de Europese markt. Dit door Durst overgenomen bedrijf gaat de door hen ontwikkelde uv vlakbedprinters ook in Europa verkopen en zou in het middensegment wel eens voor de nodig opschudding in de markt kunnen zorgen De twee getoonde printers zien er alvast veelbelovend uit en de prijsstelling is uitdagend. Bij SwissQprint debuteert de 4e generatie vlakbedprinters van dit merk, met verder verfijnde printtechniek, hogere productiesnelheid en dezelfde robuuste Zwitserse basis. Net als voorheen kan gestart worden met een instapversie die achteraf met extra printkoppen kan worden uitgerust zodat de printer meegroeit met het werk. We kunnen er ook kennismaken met het Benelux team van het bedrijf dat op 1 oktober officieel van start is gegaan.

Duurzame media
Mede dankzij het kleinere aanbod aan printers valt op dat er veel leveranciers van media zijn. Daar is ook reden toe. Er lijkt sprake van een omslag. Wie nu op zoek is naar duurzame materialen moet zeker naar deze FESPA komen. Het kan natuurlijk nooit kwaad wel een beetje kritisch door te vragen.

Wat ook fijn is dat we elkaar weer ontmoeten. “Lang niet gezien, hoe is het met je?” en alle variaties daarop klinken veelvuldig op de beursvloer, waarna er bijgepraat kan worden. Ook dat is een goede reden om naar Amsterdam te komen. De foto’s in de galerij tonen en kleine greep uit het aanbod. Morgen nog meer nieuws van de beursvloer!