SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

18-10-2021

FESPA 2021 sluit de deuren

De vierde en laatste dag van de Fespa Global Print Expo 2021 bracht niet heel veel bezoekers meer op de been. Dat de beurs al om 3 uur ‘s middags sloot heeft daaraan zeker bijgedragen.

Zo’n kalme beursdag heeft ook pluspunten. Er is meer tijd voor tekst en uitleg bij de standhouders en gelegenheid om goed rond te kijken en net dat ene product te vinden dat je aanspreekt. Zo ontdekten we ook die ene leverancier die breukvrij lichtgewicht glas levert om te bedrukken met uv inkt en ook geschikt is voor sublimatie. Kan voor iedereen die fotogeschenken maakt een interessante toevoeging aan het assortiment betekenen. We voerden ook verschillende gesprekken over software ontwikkelingen waarop we zeker later terugkomen in één van komende nummers van SignPro Benelux.

World Wrap Masters
De laatste beursdag was ook de finale dag van de Europese editie van de World Wrap Masters Europe 2021. Deze editie werd gewonnen door de Duitser Norman Brubach die daarmee werd uitgeroepen tot Wrap Master Europe. Ivan Tenchev uit Bulgarije bereikte de tweede plaats. Voor de Tsjech Vitek Šimek was de derde plaats weggelegd.

Goede timing
Het was geen FESPA als alle andere. Achteraf was het tijdstip goed gekozen. Een maand eerder zouden de in Nederland geldende covid-maatregelen nog tot teveel beperkingen hebben geleid. Ook nu was niet iedereen welkom en moest je dagelijks aantonen dat je veilig kon deelnemen aan de show. Vanwege diezelfde covid restricties waren er ook last minute afzeggingen bij de standhouders.

Karige European Sign Show
Komend jaar staat van 31 mei t/m 3 juni de volgende Fespa Global Print Expo op het programma, in Berlijn. Naar verluidt hebben heel wat exposanten in Amsterdam ter plaatse definitief besloten in Berlijn weer van de partij te zijn. Dit door de positieve indruk die deze beurs heeft achtergelaten. Of dat ook geldt voor de deelnemers van de European Sign Show is echter twijfelachtig. Deze showroom met halffabrikaten was nogal karig bedeeld, zowel qua standhouders als qua interesse van de bezoekers. Vraag is of dat het gevolg was van de covid ontwikkelingen, of dat we hier te maken hebben met een verandering in de afzetmarkt waar de rek er uit is. Voorheen waren er erg veel aanbieders met een min of meer vergelijkbaar aanbod. Vernieuwing maakt inmiddels plaats voor consolidatie. Ook zonder covid regels zouden er waarschijnlijk minder exposanten zijn afgekomen op deze beurs en zou er minder aandacht zijn van de bezoekers voor de tentoongestelde waren. De exposanten in dit segment bestellen een groot deel van de aangeboden producten in Azië en Turkije of laten die custom made maken. Nergens worden de prijsstijgingen van grondstoffen en vervoerskosten zo sterk gevoeld als juist in dit marktsegment.