SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525
Op 17 en 18 mei organiseerde Canon Benelux ‘Make IT 22’ waarbij klanten uit de grafische en signmarkt konden kennismaken met een groot deel van het huidige assortiment aan digitale printsystemen, voor zowel commercial print als grootformaat.
Er was voorzien in een breed programma aan presentaties waarbij marktvisie en toepassingen centraal stonden. In de tussenliggende pauzes was er ruimschoots tijd om te netwerken met collega’s en de printers van dichtbij te bekijken.
300 bezoekers
Plaats van handeling was het in Venlo gevestigde Canon Customer Experience Center. Van het aanbod om deel te nemen aan MAKE IT 22 was door zo’n 300 deelnemers gebruik gemaakt die -verdeeld over 2 dagen- naar Venlo afreisden. Ze werden in Venlo gastvrij onthaald door Canon dat bij dit evenement een aantal partners had uitgenodigd zoals Dataline en het VIGC die een eigen stand bemanden op de vloer.
Primeur
Bezoekers waren er uit verschillende grafische disciplines. Voor die met een drukkersachtergrond had Canon ook een primeur op de beursvloer neergezet: de ImagePRESS V1000, een tonerprinter die tot 100 A4’tjes per minuut afdrukt die qua specificaties en eigenschappen behoorlijk wat drukkers zal aanspreken. De ingebouwde voorzieningen voor kleurcalibratie en het in register drukken bij duplex druk zijn hier verder doorontwikkeld.
Nieuwe versie Onyx
Voor de bezoekers met interesse in grootformaat was er de nieuwe versie van Onyx, versie 22 alweer. Eén interessante feature lichten we er hier uit. In Onyx 22 is er een optie om in de bestandsnaam van de af te drukken bestanden een aantal instelparameters voor de RIP op te nemen. Hiermee kan de RIP zonder tussenkomst van de operator bestanden verwerken en klaarzetten in de juiste wachtrij. In combinatie met de functie om automatisch af te drukken zodra een plaat of vorm gevuld is, kun je zo het afdrukken verdergaand automatiseren. Het interessante aan deze aanpak is dat je hiermee de complexe koppeling met xml/jdf instructies vermijdt. Nog niet alles kan op deze manier worden ingesteld, maar het is een goed begin die het opzetten een workflow, gekoppeld aan een eigen webshop, gemakkelijker maakt.
Meer grootformaat nieuws op FESPA?
Op de vloer stonden verschillende configuraties van de Colorado-serie inclusief de versie uitgerust met Fotoba rolinvoer- en snijsysteem voor het produceren van behangrollen. Ook van de Arizona waren verschillende versies te zien. In de wandelgangen kon worden vernomen dat er op FESPA meer nieuws van de kant van Canon kan worden verwacht wat grootformaat aangaat.
Kansen voor de signmarkt
Dagvoorzitter en Canon medewerker Thijs van Thienen heette de bezoekers welkom. Het was vervolgens aan Frank Huigen, director production printing Benelux, om de bezoekers bij te praten over de ontwikkelingen bij Canon in de afgelopen 2 jaar en een aantal trends uit de markt te bespreken. Canon is niet alleen actief in production printing. Het ontwikkelt ook industriële halfgeleiders en heeft een medische tak terwijl het ook veiligheidssystemen ontwikkelt en levert.
Het concern besteedt jaarlijks zo’n 8 procent van de omzet aan R&D activiteiten. Huigen onderstreepte dan Canon zich gecommitteerd heeft aan onze industrie. De afgelopen twee jaar zijn voor de grafische markt niet gemakkelijk geweest. Tijdens Covid-19 daalde het papiergebruik en werd de gemiddelde ordergrootte kleiner. De doorlooptijd loopt ook nog steeds terug. Een van de conclusies: productiviteit staat meer dan ooit voorop bij nieuwe investeringen.
De markt vraag steeds meer om end-to-end oplossingen waarbij software en hardware van verschillende leveranciers worden gecombineerd. Hoe dat in de praktijk werkt konden we ook op de vloer terugzien.
Voor de signmarkt zag Huigen kansen. De terugkeer van de medewerkers naar kantoor gaat gepaard met een veranderd gebruik waarbij kantoren vooral als ontmoetingsplek worden ingezet terwijl het bureauwerk net als voorheen vanuit huis wordt gedaan. De signmarkt kan een behoorlijk bijdrage leveren aan de herinrichting van die kantoren. Interieurdecoratie zal dan ook verder groeien.
R&D
Een van de R&D centra van Canon is in Venlo gevestigd en dat is een van de plekken waar voor de divisie production printing aan nieuwe systemen wordt gewerkt. Bram Thijssen werkt binnen de R&D afdeling in Venlo aan sheetfed inkjetsystemen. Hij vertelde de bezoekers over de R&D binnen Production Printing. Alleen al in Venlo werken er 650 medewerkers aan inkjet- en tonersystemen. In Poing worden de rotatie inkjetsystemen gebouwd.
In het Romeense Timisoara wordt de software ontwikkeld dat als Prisma suit wordt meegeleverd met de toner- en inkjetsystemen voor commercial printtoepassingen. Ook uit Japan komen R&D ontwikkelingen die hier worden toepast terwijl in Japan gebruik wordt gemaakt van kennis die hier aanwezig is. Ontwikkelingen die in een van de andere divisies tot stand komen worden ook wel benut bij systemen die binnen de commercial printdivisie worden ontwikkeld.
Software is ook bij de hardware ontwikkeling een belangrijke factor. Ontwikkelen gebeurt steeds meer aan de hand van in software gemodelleerde systemen waarbij dan steeds een onderdeel wordt aangepast om te kijken wat er gebeurt. Voordat een nieuw systeem volledig gebruiksklaar is zijn er miljoenen regels aan code geschreven om alle functies binnen het systeem af te stemmen. Vanaf het eerste concept tot aan de introductie van een nieuw systeem zit al snel een paar jaar, vertelt Thijssen die ook nog aanhaalde dat voor Production Printing het inkjet tijdperk in 2008 begon.
Parallelsessies
In het middagprogramma waren er parallelsessies over uiteenlopende onderwerpen, een rondleiding langs de aanwezige grootformaat printers inbegrepen. In een van de presentaties ging een Canon medewerker in op de verschuiving van offset naar digitaal druk en verraste de zaal met drukwerk waarvan niemand kon vaststellen welke technologie erachter zat. Zowel toner als inkjet als liquid toner (HP Indigo) leveren genoeg kleurruimte en detaillering om een met offset vergelijkbaar resultaat te leveren. Als het gaat om kosten schuift het break even point waar offset goedkoper is dan digitaal steeds verder op. Uit de getoonde berekeningen voor commercial print zou een oplage tot 3000 stuks beter digitaal kunnen worden gedrukt. (Kanttekening van SignPro’s kant is wel dat de digitale systemen die een dergelijke lage kostprijs realiseren een behoorlijke aanschafprijs hebben en, zoals bij rotatie inkjet, voor een beperkter aantal applicaties inzetbaar zijn). Dat breekpunt ligt al fors hoger dan enkele jaren terug. Niet alleen de kostprijs maar ook de milieuaspecten zoals minder inschiet, geen gebruik van chemicaliën, minder gebruik van verbruiksmateriaal (lees offsetplaten) maken de digitale systemen schoner dan offset.
Geslaagd
De dag werd afsloten door filosoof en cabaretier Paul Smit die onder de noemer ‘Anders kijken’ serieuze en minder serieuze waarnemingen over menselijk gedrag, menselijk beperkingen tot waarnemen en beslissen aan de zaal voorlegde.
Bij de bezoekers konden we optekenen dat ze het een geslaagd evenement vonden en ook bij Canon blikte men tevreden terug. “Fijn dat dit soort events weer kunnen”, was een veelgehoorde opmerking.