SignPro Benelux
Avignonlaan 33
5627 GA Eindhoven
T: 040-293 2525

17-02-2020

Afscheid van ISE in de RAI

Op Integrated Systems Europe domineerden net als voorheen de beeldschermen, maar eigenlijk gaat het vooral om toepassingen waaronder ook digital signage en die waren er ook deze editie volop. We konden dit keer nog één keer binnenkijken in de RAI. Volgend jaar verhuist ISE -door ruimtegebrek gedwongen- naar Barcelona.

Coronavirus
De aanloop naar ISE kende een belangrijke hobbel. Het Coronavirus dat in de weken ervoor op steeds meer plaatsen opdook zorgde ervoor dat een aantal standhouders, met als belangrijkste LG, zich terugtrokken in de week vóór de beurs van start ging. De beursvloer was evengoed behoorlijk gevuld met een breed aanbod en de organisatie was er met de RAI op de meeste plekken in geslaagd om de vrijgekomen ruimte zinvol voor andere zaken in te zetten.

Hardware
De hardware op ISE domineerde als gebruikelijk. Als het gaat om de grote LED schermen gaat het steeds meer om de prijs en is de techniek enigszins uitgekristalliseerd. In de indoor markt is er echter volop beweging. Ook daar is sprake van prijsdalingen, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door complexere toepassingen waarvoor dan weer slimmere schermen nodig zijn.
De met LCD uitgeruste panelen voor binnen krijgen de laatste jaren meer concurrentie van OLED en daaraan verwante technieken. Terwijl ook de LCD schermen verbeterd worden in levensduur van het paneel zorgen moderne technieken als OLED ervoor dat er zowel op het vlak van kleurweergave als op energieverbruik stappen worden gemaakt. In navolging van LG, die dit keer ontbrak, hebben meer fabrikanten op OLED gebaseerde schermen of brengen een eigen variant op OLED. En ook voor indoortoepassingen kunnen we LED schermen toepassen.

Resolutie
De vernieuwingen op het gebied van schermen zitten ook vaak aan de achterkant. Enerzijds de steeds plattere montage- en ophangmogelijkheden, anderzijds de aansturing op afstand. 4K, 8K of zelfs 12K schermen ophangen is geen probleem. Bij LED schermen koppel je net zoveel modules tot je de gewenste resolutie bereikt.
De hogere resolutie waarmee schermen worden aangestuurd vergt een stevige infrastructuur voor het realtime zonder zichtbare artefacten vertonen van beelden.
De aanbieders van netwerkinfrastructuur hebben maar een klein aandeel op de beursvloer van ISE, maar vervullen wel een sleutelrol als het gaat om het succesvol gebruik van beeldschermen.

Aanraken
Aanraken is in. Vrijwel elk schermtype en elke formaat kan aanraakgevoelig worden gemaakt. De grens wordt bepaald door de gebruiker die liever niet op een kruk gaat staan om met een drukgevoelig scherm te werken al zijn ze soms vrijwel manshoog. Zulke schermen worden onder meer gebruikt voor onderwijs en vergaderingen. Het kan ook je thuisscherm zijn dat je gebruikt om alle domotica in huis te besturen en tv of video on demand te kijken.
In de retail zijn er ook mogelijkheden om aanraakschermen in te zetten. Klanten kunnen via het aanraakscherm hun eigen versie van een product samenstellen, of via het scherm meer informatie aangereikt krijgen over het gebruik van het product. Een simpele trigger is dat je producten in het schap van een een chip voorziet die wordt herkend door het scherm waarna de bijhorende informatie wordt getoond.

Van beeldscherm naar telefoonscherm
Hoe je gebruikers verleidt hun smartphone als scherm te gebruiken is te zien in een heel andere toepassing, namelijk way-finding. Daarvoor kreeg ik een interactieve toepassing te zien die in de browser van de smartphone werkt. In deze toepassing, gericht op het vinden van de weg binnen gebouwen, start de gebruiker met het scannen van een QR code die in de browser op de smartphone de plattegrond van het gebouw opstart. De gebruiker geeft vervolgens zijn bestemming aan en krijgt de in het gebouw af te leggen route te zien. Interessant is dat gebruikers geen delicated app hoeven te downloaden.
Way-finding in grote gebouwen kan ook door middel van interactieve aanraakschermen die je in 3D het pad laten zien dat je dient af te leggen.

Projecteren
Binnen ISE vormen de projectoren een aparte categorie die deels gericht is op de evenementenbureau’s en inrichters van tentoonstellingen. Daarnaast waren er projectoren te zien die vooral hun weg vinden naar vergaderzalen en tenslotte is er een categorie die in de retail wordt toegepast. Steeds ingenieuzere constructies in het optisch systeem maken dat je deze projectoren -bevestigd aan het plafond- van dichtbij een beeld op de muur kan laten projecteren. De toegenomen lichtopbrengst maakt het op meer plaatsen toepasbaar. Voordeel is dat de techniek buiten het bereik van de bezoekers blijft waardoor het vandalismebestendiger is dan bij gebruik van beeldschermen.