Facebook LinkedIn RSS Twitter
Sibon_0001_Banner-singpro
Leader 1

Koud he!

Tjonge, wat was het koud eind februari. Het zat niet bij iedereen meer vooraan in het geheugen, dat bijtende gevoel dat de combinatie van temperaturen onder nul met een stevige wind oplevert. Ik zag eind februari begin maart op internet verschillende beelden voorbij komen van monteurs die het onmogelijke deden, door in deze omstandigheden aan het werk te gaan aan buiten en op hoogte teksten te plaatsen, of doeken verhangen. “Zie je wel dat het ons lukt, we laten ons niet kennen”, was vaak de boodschap.

Stoere uitspraak, maar wel een met een risico. Als werkgever hoeft niet op veel clementie te rekenen als er onder deze omstandigheden een ongeval plaatsvindt.

Gezondheidsrisico's

Het menselijk vermogen om bij een gevoelstemperatuur van -20 of lager alle handelingen volgens het boekje uit te voeren is beperkt. Dat levert gezondheidsrisico’s op voor de betrokken medewerkers. De kans is groot is dat gereedschap verkeerd wordt gebruikt, of uit handen valt. Ook is de kans op uitglijden groter, die gevoerde handschoenen maken je grip minder nauwkeurig. Meestal komt werken onder extreme omstandigheden ook de kwaliteit van de uitvoering niet ten goede.

Een deel van het buitenwerk vindt alleen doorgang omdat opdrachtgevers zware druk uitoefenen om het werk op te leveren, maar of een rechter daar rekening mee houdt als het bedrijf wordt veroordeeld na een bedrijfsongeval, is nog maar de vraag.

Door extra mensen in te zetten die deels een toezichthoudende functie hebben, te zorgen voor aangepaste kleding en meer tijd uit te trekken voor het verrichten van de werkzaamheden kun je de risico’s verminderen. Dat zal wellicht als voldoende worden aangemerkt, maar zekerheid daarover kan niermand je geven.

Herman Hartman
Hoofdredacteur SignPro Benelux

Lid worden? Of adverteren?

Laat u door ons terugbellen.

Pure_Digital-Sign_Pro_Benelux-283x236
web-banner-VSBN

Poll

Wat doe jij bij extreem weer?

zzsignplein_logo2
Lees online!

Lees Signpro Online!

Zoeken in eerdere edities? Bekijk ze hier

Aanmelden bij signpro.nl

© 2018 SignPro Benelux